Telefon 75 32 11 66

Sådan sparer du på strømmen

Der er stort fokus på at være bæredygtig, miljøbevidst og opmærksom på, hvad vi bruger vores energi på. Hos Aal El-Net har vi derfor lavet nogle helt konkrete råd til, hvordan du sparer på strømmen i hverdagen. Det bedste er, at det ikke kun gavner miljøet, men også pengepungen. 

Så hvis du vil spare penge og gøre noget godt for vores miljø - så tag et kig på vores råd herunder. 

De er, modsat strømmen, helt gratis.

Husk låget

Brug et låg når du koger vand. Det sparer dig for 67% af elforbruget.

Fnugger dit filter?

Det tager længere tid at tørre dit tøj i en tørretumbler, hvis fnugfilteret ikke er renset. Hvis du tjekker filteret inden start, så sparer du både tid og penge på strøm.

Drop forvarmen - brug eftervarmen

Hvis du dropper forvarmen på ovnen og slukker den 10 minutter før maden er færdig, så sparer du faktisk meget strøm. Hvis du benytter ovnen hver dag, så kan du spare helt op til 400 kr. om året.

Vælg LED

Skift dine halogenspots og eventuelle glødepærer ud med LED-pærer. LED bruger kun ca. 25% af strømmen fra en glødepære. Samtidigt holder den 10-15 gange så lang tid. Læs energistyrelsens guide til valg af elpærer eller hent deres app - Lysguiden.

Læs energistyrelsens guide

Glem Standby

Hvis du har mange apparater stående på standby-strøm, så kan de bruge mange af dine penge uden at du ved det. Faktisk helt op i mod 1.000 k. om året kan du spare ved at slukke helt.

Særligt ældre apparater og teenagernes computerudstyr kan løbe op i mange hundrede kroner. Hvis dine ting er købt senere end 2013 bør du være mindre bekymret, da EU her introducerede EcoDesign, der kræver at forbrugerelektronik har et meget lavt standbyforbrug.

 

På energistyrelsens hjemmeside kan du desuden se, hvor stort elforbruget skønnes at være pr. år i et hjem.

Tør tøjet selv

Hver tur i tørretumbleren koster ca. 6 kr. Hvis du dropper 3 tørringer om ugen i sommerperioden og 1 gang om ugen i vinterperioden, så sparer du 600 kr. om året på en B-mærket tørretumbler.

Køleskab og Fryser

Temperaturen i dit køleskab skal være på 5 grader. For hver grad temperaturen sænkes under 5, stiger dit elforbrug 2-5%. Du bør derfor holde godt øje med temperaturen i køleskabet.

Temperaturen i din fryser bør ligge på -18 grader. Som med køleskabet stiger elforbruget med 2-5% for hver grad, der er køligere end -18 grader.

 

Sørg for der er lidt luft rundt om din fryser og køleskab. Er der ikke luft, kan de ikke komme af med den varme, som de afgiver. Det betyder at de skal arbejde hårdere for at afkøle, hvilket påvirker dit elforbrug negativt. 

 

Vidste du, at du kan tjekke om dine døre i fryser og køleskab er tætte ved at sætte et stykke papir i klemme i døren. Hvis papiret bliver siddende, er din fryser eller køleskab tætsluttende.

Spar på miljøet og pengepungen